Scenariu sumbru pentru românii datori la bănci: ce dobânzi îi așteaptă, în curând
Previziunile economice sunt cât se poate de pesimiste pentru românii care au de rambursat credite bancare cu dobândă variabilă.
Dobânzile practicate de băncile comerciale vor continua să crească, ceea ce înseamnă că ratele se vor scumpi din ce în ce mai mult. ROBOR, indicele care se aplică creditelor vechi, respectiv celor contractate înainte de luna mai a anului 2019, va ajunge la 8%.
Va fi foarte încurajat de dobânda de referință, care va fi urcată de BNR la 7% anul acesta și menținută la acest nivel piperat, în încercarea disperată a băncii centrale de a ține inflația din frâu.
Expertul în economie lansează un avertisment dur
Acestea sunt, în linii mari, principalele avertismente lansate de economistul șef al Raiffeisen Bank, Ionuț Dumitru.
„Împrumuturile zilnice ale băncilor comerciale la BNR au ajuns în luna iulie la 16-17 miliarde de lei pe zi. BNR implementează un control ferm asupra condiţiilor de lichiditate din piaţa monetară, ceea ce face ca dobânzile pe interbancar să se tranzacţioneze la niveluri cu mult mai mari decât nivelul ratei dobânzii de politică monetară. La nivelul pieţei monetare s-a înregistrat un deficit de lichiditate foarte amplu în perioada martie-iunie.
Până în prezent BNR a favorizat o înăsprire graduală a politicii monetare. Având în vedere însă presiunile inflaţioniste foarte ridicate, ne aşteptăm ca BNR să majoreze rata dobânzii de politică monetară în acest an până la nivelul de 7% de la 4,75% în prezent”, spune Dumitru. Următoarea majorare din 5 august ar trebui să fie de 100 de puncte de bază, urmată de cea din octombrie 75 de puncte de bază şi ultima din acest an, cu 50 de puncte de bază. Dobânda de 7% va rămâne neschimbată şi în 2023 în opinia analistului. În contextul noilor perspective de dobândă „nivelul ROBOR-ului la 3 luni va creşte la 8 şi ceva la sută”, a explicat specialistul.
Din păcate, nu vin vești bune nici în privința cursului valutar, conform explicațiilor economistului șef.
„Vedem un euro de 5,05 lei la finalul acestui an și de 5,07 lei la finalul anului viitor. Leul se află pe o tendință naturală de depreciere cu o intensitate de 2-3% pe an. Nivelul dolarului este estimat la 4,95 lei la finalul lui 2022 şi 4,41 lei la finalul lui 2023”, a spus el.
Creșterea cursului valutar aduce și el noi scumpiri, cu precădere la bunurile de import, la facturile raportate la euro, cum ar fi cele de telefonie sau la chirii.